Pokud jste se v srpnu až říjnu v našem kraji vydali kolem břehů řek, příkopů, náspů, mezí, zahrádek apod., určitě jste nepřehlédli 2-3 m vysokou žlutě kvetoucí slunečnici hlíznatou (Helianthus tuberosus L.), zkráceně topinambur, lidově zvaný „židovské brambory či  jeruzalémský artyčok“. Název je znám ze 16. stol. od jihoamerického indiánského kmene Tupinambů, kteří jej pěstovali spolu s kukuřicí a fazolemi pro hlízy sloužící k obživě. Druh se k nám do Evropy dostal z Ameriky jako nová potravina a okrasná rostlina. Pěstoval se u nás od 17. stol., později byl nahrazen výnosnějšími bramborami. Ovšem v 80. letech 19. stol. U nás začal zplaňovat a spontánně se šířil do okolí, kde tvořil vysoké a husté porosty vytlačující původní druhy. Topinamburu se obtížně trvale zbavuje (kousek hlízy, který v půdě necháme, obrazí). Druh je znám jako dietní zelenina vhodná pro děti, seniory a diabetiky. Využívá se hlíza nasládlé chuti, která je nejchutnější a největší na podzim. Obsahuje olej, vlákninu, inulin (cukr vhodný pro diabetiky), aminokyseliny, organické kyseliny (citrónovou, jablečnou), vitamíny B1, B2, A, C, D, dále železo, hořčík, křemík, draslík a fosfor. Mezi léčivé účinky patří např.: snížení hladiny krevního cukru, ničení volných radikálů, regulace krevního tlaku, detoxikační a protirevmatické účinky, snižování hladiny špatného cholesterolu (LDL), zmírňování otoků, žlučových kolik, těhotenských křečí a nevolností, zlepšení činnosti trávení a látkové výměny, ochrana ledvin a jater, antistresový účinek. Co možná o topinamburu nevíte je jedna neobvyklá vlastnost – odmítání škodlivých látek z prostředí (půda, voda, vzduch). Nehromadí tudíž toxické látky a jejich konzumace naopak úspěšně toxiny z těla odstraňuje. Nejhodnotnější co do obsahu cenných látek jsou hlízy syrové a nastrouhané do salátů. Můžeme je i vařit s kapkou citrónové šťávy nebo octa, aby zůstaly pěkně bílé. Usušené hlízy mají chuť po oříšcích a můžeme je použít jako přísadu do moučníků. Dnes se uvažuje mimo okrasné a dietní využití rostliny jako o zdroji biomasy (včetně využití nadzemní části) nebo při výrobě bioethanolu.